BOLIGRAFIA
Un curtmetratge de Josep Calle




SINOPSI CURTA

La vida d'un bolígraf, des del principi fins al final, dibuixada oportunament amb bolígrafs.


SINOPSI LLARGA

Un bolígraf és el protagonista d'aquesta història. Partint de la seva compra, en descobrim les diferents utilitats a través del temps, no només com a instrument d'escriptura. La pèrdua del bolígraf farà que canviï de propietari, passant la seva existència a un segon pla.
Com no podia ser d'una altra manera, aquesta obra d'animació està dibuixada íntegrament amb bolígrafs en els seus més de 2.500 fotogrames, en què s'han evitat els efectes digitals.


FITXA TÈCNICA

Director: Josep Calle
Any de producció: 2022
Productora: Kaspa Films (Espanya)
Durada: 4'20"
Sense diàlegs
Aspect ratio: 1.85:1
So Stereo 2.0
Còpies disponibles en català, castellà, anglès i francès.


EQUIP

Guió, dibuixos, animació, fotografia, muntatge, so, web i direcció: JOSEP CALLE
Música: ANATOLY NIKULIN
Gràcies a Siscu Calle, Francisco Calle, Ernesto Rubio i Marta Armengol


BIOFILMOGRAFIES

Josep Calle (Mollet del Vallés, 1975)
Animador freelance, especialitzat en stop motion i modelatge. Combina els seus projectes personals amb col·laboracions amb productores de cinema i televisió, que li han valgut múltiples premis a festivals de cinema de tot el món.
Ha exercit com a documentalista especialitzat en documentació audiovisual per a la Filmoteca de Catalunya. Després de 13 anys d'experiència, es va traslladar a altres àrees de la indústria del cinema, especialitzant-se en el tractament físic de materials fílmics.
També és un experimentat projeccionista que ha treballat recentment als millors cinemes de Barcelona.


       FILMOGRAFIA DESTACADA
               2019. Movie Bic
               2018. Desert Gate
               2014. Fairy Tale
               2014. La Gota (The Drop)
               2014. Un céntim d'Scrooge (Scrooge's Penny)
               2009. Before Nighthawks
               2007. James Bang!


MAKING OF

Boligrafia és l'evolució natural del meu anterior curtmetratge, Movie Bic (2019), una recreació rotoscòpica del duel final entre Gregory Peck, com el Capità Ahab, i Moby Dick, a la pel·lícula de John Huston. En aquella ocasió vaig experimentar amb el dibuix amb bolígraf, donant com a resultat nombroses seleccions a festivals d'animació internacionals i un premi al festival Julius de Vic.
Per al següent projecte vaig voler repetir la tècnica amb una història que impliqués l'aparició d'algun bolígraf, i què millor que la història de la seva vida, que troba al joc de paraules que li dóna títol una descripció precisa.
A partir de la seva compra, la seva vida estaria marcada per les diferents utilitats, mostrades a través d'un muntatge ràpid i divertit, el nivell de tinta, i una cosa que, inevitablement, passa amb tots els bolígrafs: la seva pèrdua.
Per a aquesta darrera part vaig voler representar "l'oblit" de certes maneres d'escriure a favor d'uns dispositius més moderns i ràpids que arrosseguen el protagonista al final.
Partint d'una producció totalment independent, la història va ser dissenyada amb molta cura en un storyboard per posteriorment gravar-la en imatge real. Després es va segmentar aquest metratge a 12 fotogrames per segon, donant com a resultat més de 2.500 imatges. Mitjançant la tècnica de la rotoscòpia es van dibuixar aquestes imatges amb bolígraf en fulls de mida DIN A5, per a escanejar-los posteriorment. Es van gastar 20 bolígrafs de tinta blava.
Durant el muntatge es van evitar els efectes digitals: els fosos i els encadenats estan dibuixats sobre el paper, tractant cada full com si fos un fotograma de la pel·lícula resultant.
La música l'ha compost Anatoly Nikulin, fent servir un animat tema principal que va canviant de ritme a mesura que transcorre l'acció. El compositor comenta: "vaig escriure la cançó 'Why Not?' l'any 2010. En un principi, era un petit exercici anomenat 'Innovation'. Després de 10 anys, la vaig editar amb un altre nom al meu disc 'What's Your Name'. Finalment, he fet un nou arranjament per a aquest curtmetratge".
Amb Boligrafia he volgut unir una expressió artística pròpia i la reivindicació de l'ús d'un objecte inanimat.



CONTACTE

Mail
Web
Anatoly Nikulin
Facebook
Instagram
Twitter
IMDb
Linkedin